ACAI

acai-berry-szupergyumolcs

ACAI BERRY A SZUPER GYÜMÖLCS

Az acai bogyók Közép- és Dél-Amerikában őshonosak, különösen az amazóniai régióban, ahol a bennszülött törzsek, például a Caboclo-k étrendjének alapanyaga. Az acai bogyók pálmafán nőnek, amely akár 100 méteres magasságot is elérhet.

Noha nagy szemű és sötétebb színű áfonyának tűnhetnek, az acai valójában egy csonthéjas, szőlőszerű 1-2 cm átmérőjű, mély lila gyümölcs. A mag a bogyó 80 %-át teszi ki.

Kíváncsi vagy, hogy milyen az acai bogyó íze? Olyan, mintha szedret és csokoládét ennél egyszerre.

AZ ACAI MAGAS ANTIOXIDÁNS TARTALMÚ ÉS TÁPANYAGOKBAN GAZDAG SZUPER GYÜMÖLCS

Az acai berrynek  az oxigén radikális abszorpciós kapacitás (ORAC) pontszáma 15 405, vagyis az áfonyában található mennyiség háromszorosa.

Az acai bogyók különösen gazdagok az antocianinokként ismert antioxidánsok egyik típusában, amely a bogyóknak sötétlila színt kölcsönöz.

Kutatások kimutatták, hogy ez a flavonoid „jelentős szerepet játszhat az életmóddal összefüggő betegségek, például a rák, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri és neurológiai betegségek megelőzésében”.

Amellett, hogy gazdag antioxidánsokban, különösen az összes fontos A, C és E szépségvitaminban, az acai bogyó tápanyagokban is gazdag. Nagy a zsírtartalma, de ne aggódj, ezek jó zsírok, Omega-3, Omega-6 és Omega-9. Az acai bogyók cukortartalma viszont aránylag alacsony.

AZ ACAI EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

 1. EGÉSZSÉGES BŐR

  Nem véletlen, hogy az acai bogyót brazil szépségbogyóként emlegetik!Mint korábban említettem, az acai bogyók magas antioxidáns tartalmúak, valamint  A, C és E szépségvitaminokat tartalmaznak, amelyek fontosak a bőr egészsége szempontjából.

  Emlékszel az antocianinokra? A flavonoid, amely lilás árnyalatot ad ezeknek a bogyóknak és a szabad gyökök erőteljes megsemmisítői.

  A szabad gyökök nemcsak elpusztítják a sejteket, hanem felgyorsítják a bőr öregedését. A sötét foltok, ráncok, szarkalábak mind a szabad gyökök károsító hatásának köszönhető.

  Az Acai C-vitamin tartalma hozzájárul a természetes kollagéntermeléséhez is. A kollagén a legelterjedtebb fehérje a testben, és támogatja a bőr szerkezetét, rugalmasságát.

  Minél
  idősebbek leszünk, annál kevesebb kollagént termel a bőrünk, ami megmagyarázza, miért vagyunk hajlamosak a ráncosodásra.

  No és akkor ott van még az E-vitamin! Ez az antioxidáns védi a bőrünket napozáskor azáltal, hogy elnyeli a káros UV-sugarakat.

 2.  KOGNITÍV FUNKCIÓ

  Szeretnéd megvédeni agyad a kognitív hanyatlás ellen? Az acai bogyók segíthetnek!

  Az acai bogyókban bővelkedő antioxidáns antocianin csökkentheti az oxidatív stresszt és a gyulladást, elősegítve az agy egészségét.

  (Egy „Neuroscience Letters” című , 2013-ban megjelent tanulmányban kiderült, hogy az acai bogyó kivonat védelmet nyújt a béta-amiloid felhalmozódása ellen, amelyek hozzájárulnak az Alzheimer-kór kialakulásához.)

  Az agy egészséges marad az autofágia néven ismert folyamat által, és az acai bogyókról kimutatták, hogy ösztönzik vagy fokozzák ezt a belső háztartást. Ez nemcsak új idegek képződését teszi lehetővé, hanem fokozza az agysejtek közötti kommunikációt is. 

 3. RÁKELLENES TULAJDONSÁGOK

  Bár további kutatásokra van még szükség, vannak olyan jelek, amelyek szerint az acai bogyók védekezhetnek a rák ellen, vagy akár leküzdhetik a rákot.

  A gyümölcsben található antocianinokról már kimutatták, hogy csökkentik a rák kockázatát: antioxidánsként hatnakaktiválják a méregtelenítő enzimeket,  gátolják a daganat kialakulásátgátolják a rákos sejtek elszaporodását.

 4. SZÍV ÉS ÉRRENDSZER

  Az acaiban található antocianin-fogyasztás szorosan összefügg az oxidatív stressz elleni védelemmel.

  Egy tanulmány megállapította, hogy az antocianinok rendszeres fogyasztása is 32 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát a fiatal és a középkorú nőknél.

  Az acai rostjai és a szív egészségére szolgáló zsírok szintén támogatják a szív egészségét. A szívben egészséges zsírok növelik a HDL („jó”) koleszterinszintet és csökkentik az LDL („rossz”) koleszterin szintet.
glutenmentes-superfood-turmix

Tapasztald meg az acai előnyeit a Forever Beautiful keverékkel

6 erős szuperélelmiszerrel belülről kifelé táplálja bőröd
1 kanál = 1 marék acai bogyó

Hogyan kell használni az acait?

Mivel az acai bogyók feldolgozásásának népszerűsége folyamatosan növekszik, ritkán lehet hozzá jutni friss gyümölcsként. Nagyobb valószínűséggel találhatod meg fagyasztott vagy porított formában.

Táplálkozási szempontból ez nem gond, mivel a friss acai bogyók szállítás közben elveszítik tápértéküket, így jobb, ha aszalt (porított), vagy fagyasztott formában fogyasztjuk.

A Forever Beautiful keverékben található acai bogyópor, természetesen módon szárított, ezért megtartja magas tápértékét.

Nyilvánvaló, hogy az acai fogyasztásának legnépszerűbb (és legdivatosabb) módja az acai turmix tálak. Nem véletlen, hiszen az Açaí tálak, vagy turmix tálak nagyon finomak.

Szeretjük elkészíteni az acai tálakat a Forever Beautiful vagy az Energy Bomb keverékkel , hiszen mindkettő szerves acai bogyóport tartalmaz, amely közvetlenül Brazíliából származik.

Fenti két keverékből természetesen nem csak acai tálakat lehet készíteni, hozzáadhatjod őket turmixokhoz, zabkásához, mártogatósokhoz, hummushoz és egyebekhez is.

ingyenes-superfood-recept-konyv
AJÁNDÉK RECEPTKÖNYV

Szerezd meg ingyen a 76 egészséges superfood receptet tartalmazó letölthető receptkönyvet!

A feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: google
Google+
ingyenes-superfood-recept-konyv
ajándék receptkönyv

Szerezd meg ingyen a 76 egészséges superfood receptet tartalmazó letölthető receptkönyvet!

A feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.

SUPERFOOD RECEPTEK